Home Principale Ramadan și Eid Cum să postești ca un musulman? Ghid pentru nemusulmani

Cum să postești ca un musulman? Ghid pentru nemusulmani

Cum-să-postești-ca-un-musulman

Mulți au auzit despre postul musulmanilor și despre luna Ramadan, dar există numeroase confuzii și neînțelegeri legate de acest subiect. Așadar, vom încerca să le clarificăm și să vă oferim o explicație clară și concisă a postului în Islam.

De ce ținem post?

Allah spune în Nobilul Coran:

„O, voi cei care credeți, v-a fost statornicit vouă Postul [As-Siyam], așa cum le-a fost prescris și celor dinaintea voastră – Poate că veți fi cu frică.” [Nobilul Coran 2:183]

Postul, numit „Saum” în limba arabă, este una dintre formele fundamentale de adorare în Islam. Este un mijloc de purificare spirituală și o modalitate de a dezvolta autocontrolul și conștientizarea lui Dumnezeu. Ideea de bază este aceea că dacă puteți să vă îndepărtați de lucruri care în orice altă zi ar fi permise și bune pentru voi, atunci nu ar trebui să aveți nicio problemă să stați departe de păcat, de ispite și de lucruri care nu sunt bune pentru voi.

Atunci când oamenii postesc nu mănâncă, nu beau și nu întrețin activități sexuale cu partenerii, din zori și până la apusul soarelui. În plus, persoana care postește face eforturi să se abțină de la acțiuni sau comportamente negative cum ar fi minciuna, injuriile, bârfa sau orice altceva care ar putea diminua spiritul postului.

Când postești, ești în permanență conștient de acest lucru pe tot parcursul zilei, astfel încât aceasta te ajută să-ți amintești de Allah și să eviți acțiunile păcătoase. Această stare a conștientizării lui Dumnezeu, numită în limba arabă ”Taqua”, este ceva ce speri să ai chiar și după terminarea postului.

Când servești masa?

Când ai intenția de a posti, ar trebui să te trezești devreme înaintea zorilor pentru a mânca „Suhoor-ul”, care este, în principiu, micul tău dejun dinaintea zorilor. Odată ce se zăresc zorii zilei, postul a început și nu mai este permis să mănânci sau să bei nimic până la apus. Nu mai contează dacă ți-a mai rămas câteva îmbucături de fulgi de ovăz cu stafide, chiar nu mai poți servi nimic până la apus, nici măcar o gustare! Da, și aici ne referim și la apă.

Dacă mănânci sau bei în mod intenționat ceva în timpul zilei, postul este invalidat de această acțiune. Singura excepție este atunci când acest lucru este făcut în mod neintenționat. Ca și cum ai uitat pentru moment că ții post și ai luat câteva bucăți de pepene verde de exemplu și apoi dintr-o dată, îți amintești și spui: „Oh, nu, trebuia să postesc astăzi și am mâncat!”

Liniștește-te, e Ok! În acest caz, pur și simplu trebuie să-ți continui postul și nimic nu este invalidat. Totul ține de intenția ta.

La apus, postul se termină și avem „Iftar-ul”, adică orice aliment sau băutura, pentru ca oficial să încheiem postul. În mod tradițional, oamenii rup postul cu apă și curmale. În scurt timp, de obicei, după terminarea apusului sau rugăciunii „Maghrib”, oamenii se așează la masă pentru a servi o cină completă.

Ce faci atunci când ții post?

În timpul postului, încercăm să sporim împlinirea faptelor bune și pomenirea lui Allah. De asemenea, ne străduim să facem cât mai multe rugi „Dua” generale sau personale, pentru că știm din spusele Profetului Muhammad (pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa) că rugăciunile celui care postește nu vor fi niciodată respinse.

Când ții post?

Postul se poate ține aproape în orice zi a anului, dar timpul inițial pentru post este în timpul lunii islamice Ramadan. În timpul Ramadanului, musulmanilor li se cere să țină post în timpul zilei pentru întreaga lună. Deci, acesta este perioada de timp frecvent asociată cu postul.

În plus, există și alte ocazii în cursul anului în care musulmanii sunt încurajați să postească. De exemplu, este considerat ca fiind„Sunna”, o tradiție a Profetului ﷺ postul în zilele de Luni și Joi. Mulți oameni postesc și în aceste zile.

Load More Related Articles
Comments are closed.

Check Also

Fiecare om este un rob – Uite cum

Ești rob? Da! Fiecare om este un rob. Dar întrebarea este: față de cine sau de ce? Ești un…