Home Principale Ramadan și Eid De ce postesc musulmanii in luna Ramadan?

De ce postesc musulmanii in luna Ramadan?

musulmanii-post-în-Ramadan

În ziua de azi, când majoritatea suntem supraponderali, mulți au încercat diferite tipuri de post. Unii vor bea doar suc pentru o zi, sau vor mânca doar fructe, sau se vor abține de la zahăr sau amidon, sau vor renunța la alcool pentru o perioadă de timp. Și totuși, multora li se pare ciudată ideea că musulmanii țin post în luna Ramadan.

Întreaga națiune, constituind aproape 2 miliarde de oameni, bărbați și femei, tineri și vârstnici, bogați sau săraci – laolaltă, timp de-o lună întreagă – nu mănâncă, nu beau și nu au relații intime pe parcursul zilei, de la răsărit și până la apus.

Aceasta este descrierea lunii Ramadan.

Ce înseamnă Ramadanul? Nu este oare aceasta o practică extrem de dură? Este doar o perioadă când musulmanii dorm, postesc și lucrează foarte puțin în timpul zilei pentru ca apoi sa mănânce și să stea treji toată noaptea? Care este adevăratul spirit al Ramadanului?

Postul prescris în alte religii

În limba română „a posti” înseamnă abținerea voluntară de la mâncare sau de la anumite alimente, pentru a marca o zi sfântă sau în semn de durere, suferință sau căință.

Această practică poate fi regăsită în majoritatea marilor religii ale lumii.

De exemplu:

În Hinduism: Postul în sanscrită se numește upavaasa.

Hindușii credincioși postesc la ocazii speciale în semn de respect față de zeii lor personali sau ca parte a căinței lor.

Majoritatea hindușilor care își practică religia postesc regulat sau la ocazii speciale cum ar fi sărbătorile religioase. În astfel de zile ei fie nu mănâncă nimic, mănâncă o singură dată, mănâncă numai fructe sau țin o dietă specială reprezentată de mâncăruri simple. [Saranam.com/Enciclopedia Hindu.]

În Iudaism: Yom Kippur („Ziua Ispășirii”) este ultima dintre Cele Zece Zile ale Penitenței, ținută pe data de 10 Tishri. În acea zi, evreilor le este interzis să mănânce, să bea, să se spele, să poarte piele și să întrețină relații intime. În plus, este interzisă munca la fel ca și în ziua de Sabat. [Dicționarul religiilor lumii, p. 817.]

Trebuie de asemenea remarcat că este menționat în Tora faptul că Moise (Pacea fie asupra lui) a postit:

„Moise a stat acolo cu Domnul timp de patruzeci de zile și patruzeci de nopți, timp în care n-a mâncat pâine și n-a băut apă.” (Exodul 34:28)

Pentru creștinii catolici: Postul Paștelui este cel mai important post, reprezentând cele 40 de zile postite de Isus (Pacea fie asupra lui).

În secolul al 4-lea se postea timp de șase săptămâni înainte de Paște, sau înainte de Săptămâna Mare. Acesta a fost ajustat la 40 de zile de post, în majoritatea locurilor, în secolul VII. [Dicționarul religiilor lumii, p. 425.]

Este consemnat în Biblie că Isus a postit la fel ca Moise:

„După ce a postit patruzeci de zile și patruzeci de nopți, la urmă a flămânzit.” (Matei 4:2 și Luca 4:2)

În acest context, Dumnezeu afirmă în Nobilul Coran:

„O, voi cei care credeți, v-a fost statornicit vouă Postul [As-Siyam], așa cum le-a fost prescris și celor dinaintea voastră Poate că veți fi cu frică!” [Nobilul Coran 2:183]

Printre cele mai bune fapte

Deși în majoritatea religiilor postul este ținut pentru iertarea sau ispășirea păcatelor, în Islam are ca rol principal apropierea față de Dumnezeu, așa cum este menționat în versetul de mai sus.

Din moment ce frica de Dumnezeu este o condiție intrinsecă a smereniei, în Islam postul ocupă un loc foarte important.

De aceea, nu este surprinzător ca atunci când profetul Muhammad (Pacea și binecuvântarea fie asupra sa) a fost întrebat:

„Care este cea mai bună faptă?” el ﷺ a răspuns: „Postul, deoarece el nu are egal.”

Nivelurile postului

Există tot atâtea niveluri ale postului câte aspecte ale personalității umane. Postul trebuie să cuprindă toate dimensiunile existenței umane pentru a avea efectul prescris de către Dumnezeu.

Iată câteva dintre nivelurile majore ale postului:

Nivelul ritual:

Acest nivel cere ca normele de bază ale postului să fie îndeplinite, și anume evitarea mâncării, băuturii și a relațiilor sexuale între răsărit și apus timp de 29 sau 30 de zile în fiecare an. La acest nivel, se urmează sensul literal al legii în ceea ce privește postul, fără a pune accent asupra implicațiilor sale spirituale.

Este nivelul de bază ce trebuie îndeplinit pentru ca postul să fie corect din punct de vedere Islamic. Însă celelalte niveluri trebuie adăugate pentru ca postul să aibă un impact real asupra persoanei care ține post.

Postind doar la acest nivel nu va aduce un beneficiu spiritual, nu vom obține decât supunerea față de instrucțiunile divine, dacă cel ce postește alege să împlinească acest ritual în mod conștient și nu doar pentru a urma tradiția. Astfel, postul ținut numai la nivelul ritual nu va purifica credinciosul de păcate și el nu își va ispăși din păcate.

Nivelul fizic:

Postul la nivel „fizic” are ca și consecință pentru o cel care postește experiența chinului foamei și setei – atunci când este urmată calea profetică (Sunnah).

Profetul Muhammad ﷺ obișnuia să mănânce frugal înainte de răsărit (suhur) și sa servească o masă cumpătată la asfințit (iftar), evitând cu conștiinciozitate umplerea stomacului.

S-a relatat că el ﷺ a spus:

„Cel mai rău recipient pe care omul îl poate umple este stomacul său. Câteva îmbucături de mâncare, atât cât să-i țină spatele drept, sunt suficiente.”

Însă, dacă dorința îl copleșește, atunci să mănânce [el cât să umple din stomacul său] o treime, să bea o treime și o treime să rămână goală (pentru respirație). [Sunan Ibn Majah]

Profetul ﷺ obișnuia să încheie postul cu câteva curmale proaspete sau uscate și un pahar de apă chiar înainte de rugăciunea de la apus. [Sunan Abu Dawud]

Acest nivel de post permite celui care postește să simtă chinurile foamei și ale setei, empatizând astfel cu cei flămânzi și cu cei ce nu au cu ce își potoli setea, din toate colțurile lumii.

Beneficii medicale:

La nivel fizic, componenții chimici de la nivelul creierului, care transmit mesaje și dau naștere sentimentelor, numiți neuro-transmițători, sunt afectați de post. Postul stimulează sistemul neurotransmițător endorfin, asociat sentimentul de bunăstare – și de euforie, să producă mai multe endorfine și, de fapt, ne face să ne simțim mai bine. Acest lucru este similar cu efectul exercițiilor fizice (dar fără vreun efort fizic).

Experții în domeniul medical au dovedit că postul îmbunătățește sănătatea fizică în diverse moduri. De exemplu, în timpul postului corpul folosește colesterolul (grăsimea) stocat care este adesea depozitat în sistemul sangvin, cât și în alte zone grase ale corpului.

Astfel, postul ajută la menținerea fermității corpului și reduce riscul unui atac de cord.

Diferența dintre nivelul 1 ritual și nivelul 2 fizic este că cel care efectuează doar postul ritual ar putea să mănânce mese consistente înainte de începerea postului și imediat după terminarea postului, fără să simtă astfel foamea sau setea de-a lungul întregii luni.

Cu toate acestea, ca și nivelul 1, dacă o persoană care postește nu incorporează celelalte nivele ale postului, postul său va fi doar extenuant din punct de vedere fizic.

Profetul ﷺ a spus:

„Se poate ca o persoană care postește să nu obțină nimic [din postul său] în afară de foame și sete.”

Nivelul libidinal:

Instinctul și dorințele sexuale (libidoul) sunt controlate în acest nivel de post.

În aceste momente în care mass-media folosește în mod constant dorințele sexuale pentru a promova și a vinde produse, abilitatea de a controla aceste dorințe puternice este un plus.

Postul reduce din punct de vedere fizic dorințele sexuale și faptul că persoana care postește trebuie să evite orice l-ar putea stimula psihologic, îl ajută să reducă și mai mult nivelul lididoului.

Profetul Muhammad ﷺ a spus:

„O, tinerilor, oricine dintre voi se poate căsători, să o facă, căci [căsătoria] înfrânează privirea și protejează părțile intime. Cel care nu se poate căsători, atunci să postească, pentru că [postul] este un scut”.

Prin abținerea de la actele sexuale, chiar dacă acestea sunt permise (cu soțul/soția), se înlesnește controlul de sine și evitarea actelor sexuale nepermise chiar și în afara postului.

Nivelul emoțional:

Postul la acest nivel implică stăpânirea numeroaselor emoții negative care mocnesc în mintea și sufletul omului. De exemplu, furia este printre cele mai distructive emoții, iar postul ajută la controlarea acesteia.

Profetul Muhammad ﷺ a spus:

„Când unul dintre voi postește, să se abțină de la acte indecente și vorbit fără folos iar dacă cineva începe o conversație indecentă sau o ceartă cu el, el să-i spună simplu: „Țin post.”

Așadar, la acest nivel, persoana care postește trebuie să evite orice emoții negative care l-ar putea provoca.

Credinciosul trebuie să se abțină de la conversații neplăcute și de la discuții aprinse. Chiar și atunci când el are dreptate, este mai bine să cedeze pentru a-și putea menține postul emoțional intact.

De asemenea, emoția negativă a geloziei este redusă, căci fiecare persoană care postește se reduce la numitorul comun al abstinenței; nimeni nu este superior altcuiva în această privință.

Nivelul psihologic:

Acest nivel ajută din punct de vedere psihologic persoana care postește să-și controleze gândurile rele, și o pregătește, într-o anumită măsură, să depășească zgârcenia și lăcomia.

Profetul ﷺ a spus:

„Allah nu are nevoie de foamea și setea celui care nu se abține de la a minți și de la a acționa conform minciunii chiar și atunci când postește.”

În această epocă a gratificării imediate, când resursele lumii sunt folosite pentru a satisface nevoile și dorințele oamenilor aproape imediat ce intră în posesia lor – a întârzia obținerea gratificării este o abilitate importantă.

Diferența între gratificarea imediată și amânarea acesteia este dată de răbdarea. În timpul postului, credincioșii învață să aibe răbdare – și conștientizează beneficiile ei.

Din perspectivă psihologică, este bine să fim oarecum detașați de lucrurile lumești.

Nu este nimic rău să te bucuri de o viață bună și împlinită – de fapt, poți și ar trebui să te aștepți la asta.

Cu toate acestea, este important ca oamenii să se poată detașa de lucrurile materiale, astfel încât să nu devină cea mai importantă parte a vieții lor.

Postul acordă omului oportunitatea de a depăși numeroasele dependențe ce au devenit o parte majoră a lumii moderne.

Pentru mulți oameni, mâncarea oferă confort și bucurie – iar abilitatea de a se separa de ea le aduce oamenilor ce postesc beneficiul psihologic de a ști că dețin controlul asupra a ceea ce fac și ce nu fac.

Nivelul spiritual:

Pentru a stabili cel mai înalt și mai important nivel de post, nivelul conștientizării lui Allah, Profetul Muhammad ﷺ ne-a transmis că reînnoirea intenției de a posti este necesară înaintea fiecărei zile de post.

S-a relatat că el ﷺ a spus:

„Cel care nu intenționează să postească înainte de Fajr (zorii zilei) nu va avea parte de post.”

Reînnoirea intenției reprezintă baza sincerității, necesară obținerii efectelor spirituale de curățare ale postului.

Postul sincer purifică și ispășește păcatul, așa cum a spus Profetul ﷺ:

„Oricine postește luna Ramadan din credință sinceră și cautând răsplata lui Dumnezeu, păcatele lui anterioare vor fi iertate.”

De asemenea, s-a mai relatat că el ﷺ a spus:

„De la o lună Ramadan la următoarea, păcatele comise [în acest interval] sunt iertate.”

Postul sincer aduce pe credincios aproape de Allah și îi oferă o răsplată deosebită.

Profetul ﷺ ne-a informat că există o poartă în Paradis numită Rayyan rezervată persoanelor care țin post și el ﷺ a mai spus:

„Când vine Ramadanul porțile Paradisului se deschid.”

Postul se manifestă, în primul rând, între credincios și Dumnezeu, deoarece nimeni nu poate ști cu siguranță că ceilalți țin post.

Datorită acestui aspect intim al postului, Profetul ﷺ ne-a transmis că Allah a spus:

„Fiecare faptă a fiilor lui Adam este pentru ei înșiși, cu excepția postului. Acesta este menit doar pentru Mine și doar Eu voi da răsplata pentru el.”

Combinat cu nivelele anterioare, acest nivel are ca efect transformarea din interior a credinciosului.

Reface, revigorează și regenerează spiritualitatea persoanei care postește și modifică radical personalitatea și caracterul ei.

Acestea sunt rezultatele prețioase ale unei stări superioare de conștientizare a lui Dumnezeu.

Postul cultural în islam

În multe cazuri, în lumea musulmană, postul în ziua de azi a fost redus la un simplu ritual, iar luna Ramadan a devenit un moment de sărbătoare și festivități, în locul unei ocazii de contemplare religioasă și abstinență.

Nopțile lunii Ramadan sunt, pentru mulți, nopți de petrecere și bucurie, care continuă până în zori în unele țări. Acolo, noaptea devine zi și ziua devine noapte. În multe locuri, masa frugala ce ar trebui consumată înainte de zori devine o masă copioasă, cu trei feluri de mâncare.

Din acest motiv, foarte puțini simt cu adevărat foamea în timpul postului. Iar în momentul întreruperii postului, este luată o altă masă cu trei feluri, urmată de mostre din toate felurile de dulciuri imaginabile.

Ca rezultat, mulți musulmani se plâng de creșterea în greutate în timpul Ramadanului iar medicii avertizează constant oamenii despre consecințele supraalimentării.

Numele lunii Ramadan

Cuvântul “Ramadan” vine de la substantivul “Ramad”, care se referă la „căldura reflectată a pietrelor datorată dogorii soarelui.”

Când arabii au schimbat numele lunilor din numele lor antice, le-au renumit în funcție de sezonul în care s-au întâmplat să cadă. A noua lună, care se numea Natiq, a căzut în timpul verii, timpul căldurii arzătoare, și de aici numele de Ramadan.

Semnificația Ramadanului

Desigur, faptul că luna Ramadan s-a întâmplat să cadă în timpul verii nu are nicio legătură cu motivul pentru care această lună a fost aleasă de Allah ca lună a postului.

Întrucât musulmanii urmează calendarul lunar, luna Ramadan va avea loc în toate anotimpurile de cel puțin două ori în viața fiecărei persoane. Dumnezeu a afirmat clar motivul alegerii acestei luni în Coran.

El a spus:

„[Aceste zile sunt] luna Ramadan, în care a fost trimis Coranul, drept călăuză pentru oameni, dovezi limpezi pentru drumul cel drept și Îndreptar [Al-Furqan]. Și oricare dintre voi care este prezent în aceastã lună, să o țină ca Post.” [Nobilul Coran 2: 185]

Semnificația Ramadanului constă în faptul că revelarea Coranului a început în această lună.

Din acest motiv, Ramadanul este adesea numit “luna Coranului”, iar musulmanii încearcă să-și petreacă mare parte din orele lor de veghe citind din Cartea Sfântă pe parcursul lunii.

Izolarea religiosă (I’tikaf)

În timpul ultimelor zece zile din Ramadan, Profetul ﷺ obișnuia să se izoleze în moschee pentru a spori intensitatea adorării sale și beneficiile postului înainte de sfârșitul lunii.

Musulmanii cuvioși încearcă să-l imite petrecând cât mai multe dintre cele zece zile postind izolați în moschee.

Load More Related Articles
Comments are closed.

Check Also

Fiecare om este un rob – Uite cum

Ești rob? Da! Fiecare om este un rob. Dar întrebarea este: față de cine sau de ce? Ești un…