„Iertarea este cel mai mare dar sau act caritabil în Islam. Trebuie să mă străduiesc să iert pe cineva care ne-a nedreptățit familia”, a spus dr. Sombat Jitmoud încercând să își stăvilească lacrimile, luând cuvântul în sala de judecata, în fața unei mulțimi de oameni prezenți. Sala de judecată era arhiplină în data de 7 noiembrie, în așteptarea verdictului asupra înjunghierii brutale care a dus la moartea fiului său în vârstă de 22 de ani, Salahuddin Jitmoud. Trey Relford a fost condamnat la 31 de ani de închisoare în Lexington Kentucky, SUA pentru aportul său în această crimă. Dintre cei trei implicați, juriul l-a acuzat doar pe Relford pentru crimă.
Mai mult, dr. Jitmoud a continuat exprimând cuvinte de simpatie pentru suferința părinților lui Trey Relford și l-a încurajat pe acesta să facă mai mult bine. „Îmi pare foarte rău pentru părinții tăi. Te-au crescut dorind să ai succes. Succesul tău este succesul lor. Fericirea ta este fericirea lor”, a spus el, încurajându-l pe Relford să își schimbe viața. „Ușa oportunităților pentru ca Dumnezeu să te ierte este deschisă. Așa că întoarce-te către El. Un nou capitol al vieții bune așteaptă să înceapă.” a spus dr. Jitmoud după ce l-a învinuit pe diavol că l-a ademenit pe Relford pe drumul greșit al comiterii crimei. Tânărul Relford privea și nu-i venea a crede că i se oferea iertare în numele victimei sale și al mamei acestuia, care încetase din viata cu doi ani în urmă.
Relford, care suferă de dependență de droguri, potrivit mamei sale, făcea parte dintr-un grup de trei persoane care l-au atacat pe Salahuddin în timp ce livra pizza, ultima sa comandă din noaptea de 19 aprilie 2015. Salahuddin a fost găsit mort pe o terasă, într-un complex de apartamente. Relford neagă uciderea fiului doctorului Jitmoud, dar spune că plănuise să îl jefuiască.
Dr. Jitmoud, care și-a petrecut cariera ca director al mai multor școli islamice din întreaga țară, și Relford, cu ochii în lacrimi, s-au îmbrățișat după ce și-au dat mâna, pe fundalul suspinelor de plâns, care puteau fi auzite din întreaga sală, inclusiv din partea judecătorului. Gestul său plin de altruism a atins inima tuturor celor care au fost martorii acestei scene. „Nu stiu ce pot să spun. Îmi pare rău pentru ce s-a întâmplat în acea zi. Nu pot face nimic ca să îți dau înapoi ceea ce ai pierdut”, a spus Relford plecându-și capul și întorcându-se la locul lui.
Căutarea mulțumirii și a iubirii lui Allah trebuie să-l fi determinat pe dr. Jitmoud să-l ierte pe tânărul care i-a schimbat viața. Allah spune în Nobilul Coran:
„[Dreptcredincioșii sunt] cei care dau milostenii atât atunci când au parte de belșug, cât și atunci când sunt la necaz, care-și stăpânesc mânia și care iartă oamenilor, căci Allah îi iubește pe cei care plinesc fapte bune” [Nobilul Coran 3:134]
În plus, Profetul Muhammad (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa) ne-a învățat că:
„DE FIECARE DATĂ CÂND UN CREDINCIOS IARTĂ, ALLAH ÎI VA SPORI ONOAREA” [SAHIH MUSLIM]
Într-adevăr, onoarea doctorului Jitmoud a fost sporită în ziua în care verdictul a fost citit și el a ales să aplice acest principiu islamic. Fără îndoială, acesta a fost un moment onorabil pentru toți musulmanii, atunci când adevărata față a islamului, ca fiind o religie plină de bunătate și iubire, a fost scoasă la iveală prin acțiunile acestui văduv îndurerat, care a trecut printr-o tragedie oribilă, moartea unui fiu care tocmai își începuse viața.