Cu un tub de spray în mână, Abraham Davis a desenat zvastica nazistă pe unul dintre pereții moscheii Al-Salam din Fort Smith, Arkansas, în octombrie 2016. O cameră de supraveghere l-a surprins scriind mesajul „Plecați acasă”, deasupra unui anunț de angajare pentru bone, ce atârna deasupra ușii de lemn, de la intrarea din față a moscheii.
„Nu vă vrem aici SUA” este fraza ce l-a întâmpinat pe Hisham Yasin a doua zi, odată ajuns la moscheea Al-Salam, al cărei nume înseamnă „pace” în limba arabă. Pe lângă injuriile despre Islam și Allah, pe fereastra din față a moscheii se găsea o frază, pe care el nu a recunoscut-o. „Deus Vult”, care înseamnă „Aceasta este voia lui Dumnezeu” în latină – sintagmă folosită pentru recrutare în vremea cruciadelor. Hisham, unul dintre fondatorii moscheii, era în stare de șoc. Simțindu-se nedorit și având un sentiment de neliniște, Hisham a chemat poliția și i-a anunțat pe membrii consiliului.
Infracțiunea lui Davis a fost clasificată drept delict, conducând astfel la o amendă de 3.200 de dolari, plus prestarea serviciilor în folosul comunității, deși moscheea a pledat pentru clemență în favoarea lui Davis. Cugetând asupra faptelor sale, Davis a realizat greșeala comisă. Regretând incidentul, a trimis o scrisoare moscheii cerand iertare pentru acțiunile sale:
Știu că probabil nu vreți să mai auziți de mine, dar vreau să va transmit acest lucru. Îmi pare foarte rău că am luat parte la vandalizarea moscheii voastre. A fost un lucru greșit și voi nu meritați să pățiți așa ceva. V-am rănit pe toți și sunt bântuit de acest lucru. Și chiar după toate astea voi m-ați iertat. Sunteți niște oameni cu mult mai buni decât mine.
După primirea scrisorii, membrii administrației moscheii s-au întâlnit și au decis că cea mai bună expresie a valorilor islamice este reprezentată de milă și iertare. Cu toate acestea, lucrurile au continuat în defavoarea lui Davis. Provenind dintr-o familie neînstărită, el nu a reușit să achite la timp amenda. Judecătoria l-a informat că va trebui să petreacă până la șase ani în închisoare dacă nu își achită datoriile. Membrii consiliului s-au întâlnit din nou. Președintele Al-Salam, Louay Nassri, a declarat:
Știam că această persoană a comis o faptă rea și trebuie să suporte consecințele acțiunilor sale, însă noi nu purtăm ranchiună nimănui. Acest incident nu trebuie să îl afecteze pentru tot restul vieții.
Membrii consiliului au ținut cont de versetele din Coran care îi îndeamnă pe musulmani să se grăbească să își arate milostenia și iertarea:
„Și grăbiți-vă spre iertarea Domnului vostru și spre Raiul cel întins cât cerurile și pământul, pregătit pentru cei evlavioși, ~ Care dau milostenii atât atunci când au parte de belșug, cât și atunci când sunt la necaz, care-și stăpânesc mânia și care iartă oamenilor, căci Allah îi iubește pe cei care plinesc fapte bune.” [Nobilul Coran, 3:133-134]
Nassri a pus acest verset în acțiune când l-a iertat pe Davis și a dat milostenie pe calea lui Allah, scriind un cec pentru o mie șapte sute de dolari, pentru a plăti restul datoriilor tânărului. Davis a scăpat astfel de pedeapsa unei fapte mult regretate.
Odată cu răspândirea veștii, telefonul moscheii a început să sune. Mai marii bisericilor, sinagogilor și chiar cei ai unui templu budist au sunat pentru a-și exprima simpatia și încurajările. Locuitorii care văzuseră știrile precum și cei care treceau cu mașina pe lângă moscheea vandalizată au dorit să își exprime simpatia și sprijinul. Un om a început să plângă în timp ce relata povestea fiicei sale care văzuse graffiti-ul în drum spre serviciu.
Acte de altruism, precum cel al acestei comunități musulmane, pot aduce cu sine schimbarea. În acest caz, acțiunile dlui Louay Nassri, Hisham Yasin și a celorlalți membri ai moscheii au servit drept o lovitură de grație împortiva ignoranței, care alimentează vandalismul și violența. Această micuță moschee a transformat o situație defavorabilă în ocazia perfectă de a arăta comunității ce înseamnă cu adevărat să crezi în Islam.